-
Osman Yorulmaz
Tarih: 03-01-2024 11:45:00
Güncelleme: 03-01-2024 11:45:00
Toprak analizi; örnek alınan tarla toprağının bitki besin elementi içeriğini ve toprağın yapısını ortaya koyan bilimsel bir çalışmadır. Toprak analizi, Tarım Bakanlığı’ndan yetki almış laboratuvarlar tarafından standart bazı metotlar çerçevesinde yapılmaktadır. Analiz sonucunda, yetiştiriciliği yapılacak bitki türüne göre, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddesi miktarı hesaplanır. Son olarak da analiz sahibine toprak ıslahı ve gübreleme konularında bilimsel tavsiyelerde bulunulur.
Toprak analizi yapılmadan gübreleme yapmanın pek çok mahzuru vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
1. Gereğinden fazla gübre kullanılır, toprağa fazla gübre verildiğinde bitkiye ve bütçemize zarar verir. Toprağın kirlenmesine neden olur.
2. İhtiyaçtan daha az gübre kullanılır, bu da verim düşüklüğüne neden olur. Bitki gerçek potansiyelini gerçekleştiremeyeceğinden ekonomik kayıp ortaya çıkar.
3. Yanlış gübreler kullanılır, bu da ürüne ve toprağa zarar verir. İhtiyaç duyulan gübreler uygun zamanda ve doğru şekilde verilmez ise istenilen miktarda ürün alınamaz.
4. Toprağın yapısı ve bileşimi doğru olarak bilinmediğinde yetiştirilecek ürün seçiminde yanlış kararlar verilebilir.
İşte bunlar gibi mahzurlarından dolayı analiz sonucu olmadan yapılan gübrelemeden fayda sağlanamaz. Bu nedenle gübre kullanmadan önce mutlaka toprak analizi yapılmalıdır.
Maalesef Mustafakemalpaşa ilçemizde bir toprak analizi laboratuvarı yok. Toprağını analiz ettirmek isteyen üreticilerimiz; tarlalarına ait örnekleri İlçe Tarım Müdürlüğü’ne veya Ziraat Odası’na götürdüklerinde, bu kurumlar aracılığıyla Bursa’daki laboratuvarlarda ücreti karşılığında analiz ettiriliyor ve sonuçları çiftçilere ulaştırılıyor. Bütün bu süreçler uzun zaman alıyor.
İlçemizde olmamasına rağmen, Bursa’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi, Gemlik Belediyesi ve Trakya Birlik Karacabey Yağ Fabrikası bünyesinde birer toprak analiz laboratuvarı bulunduğunu biliyoruz.
Çiftçilerimiz adına ilçemiz kurumlarına ve siyasilerine çağrıda bulunuyorum. Kâr amacı gütmeyen, sadece kendi işletmesini karşılayacak bir ücret karşılığında hizmet verecek bir toprak analiz laboratuvarının Mustafakemalpaşa’ya kazandırılması çiftçilerimiz ve hemşerilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.
Bu arada İlçemizde henüz siyasi partilerin Belediye Başkan adaylarının kimler olacağı netleşmiş değil. Ancak yukarıda örneğini verdiğim gibi hizmetleri ilçemize kazandırmaya söz veren adaylar; ekonomisi tarıma dayalı olan ilçemizde, tarım sektörünün tam desteğini alacaktır diye düşünüyorum.
Tüm hemşerilerime sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
- TARIM BEKLEMEZ
- BİTKİ BESLEMEDE SİLİSYUM MUCİZESİ
- SÜT ÜRETİCİLERİNDEN BASIN AÇIKLAMASI
- TOPRAKLARIMIZI SAVUNMAYACAK MIYIZ?
- MEYVECİLİKTE KIŞ BAKIMI
- GENÇLERE TARIMI SEVDİRMEK LAZIM
- ÇİFTÇİ KAYITLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
- MUSTAFAKEMALPAŞA’DA NEDEN TARIMSAL TAHMİN VE UYARI SİSTEMİ YOK?
- BİTKİLER MATEMATİK İŞLEMLERİ YAPABİLİR Mİ?
- MUSTAFAKEMALPAŞA SEBZE VE MEYVE TOPTANCI HALİ
- MUSTAFAKEMALPAŞADA HAYVANCILIK NASIL GELİŞİR?