içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

ÇİFTÇİ KAYITLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Tarım sektörünün sorunlarını dile getirmek ve Mustafakemalpaşalı çiftçilerimizin yararına olacağına inandığımız fikirlerimizi kamuoyu ile paylaşmak üzere kaleme aldığımız yazılarda zaman zaman bazı kurumları göreve davet ediyor, bazen de eleştirilerimizi sıralıyoruz. Ancak bu yazımda, çiftçilerimiz adına son derece memnuniyet duyduğum bir gelişmeyi övgüyle aktaracağım.
Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 18 Kasımda Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle Çiftçi Kayıt Sistemi uygulamalarında köklü bir değişiklik yapıldı. Bugüne değin mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle ÇKS'ye kayıt olamayan ama tarımsal üretim yapılmakta olan araziler bundan sonra kayıt altına alınabilecek. Bu kapsamda bulunan parseller için Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından "taahhütname" belgesi alındıktan sonra kayıt işlemi gerçekleştirilecek. 
-Verasetten iştirakli parseller, 
-İntikali yapılmamış araziler, 
-Maliki ölmüş ve miras hakkı mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adına tescil işlemi yapılmamış araziler için “taahhütname ile başvuru yapılabilecek.
ÇKS’ye kayıt yaptıran üretici dışındaki mirasçı ya da hissedarların itiraz hakkı saklı tutulacak ayrıca başvuru yapılan arazide, üreticinin kendine ait hissesi olmaması durumunda hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi istenecek. Arazinin verasetten iştirakli olup, hisse oranlarının belli olmaması durumunda ise tüm hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi istenecek.
Taahhütname verilen parsellere dair ÇKS kayıtları, ait olduğu üretim yılının mart ayı içerisinde 15 gün süreyle Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak, hissedar veya mirasçılar dışında daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmayacak. 
Sonuç olarak yukarıda detaylarıyla aktardığım bu yeni uygulama sonrasında, daha önce tarımsal desteklerden faydalanamayan birçok üreticimiz artık tarımsal desteklerden yararlanabilecektir. Daha da güzeli ÇKS kaydı olmadığı için, ürünlerini ve arazilerini sigortalatamayan üreticilerimiz; pirim ödemelerinin yüzde ellisi devlet katkısı ile karşılanmakta olan tarım sigortalarını TARSİM üzerinden sorunsuzca yapabilecektir. 
Ülke genelinde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı arazilerin oranının artması sayesinde tarımsal üretim planlaması daha gerçekçi bir şekilde yapılacak, fiyat spekülasyonlarının önüne geçilmesi sağlanacaktır.
Son derece gerekli ve faydalı bulduğum, çiftçilerimizin ve tarım sektörünün yararına olan bu yeni ÇKS düzenlemesi için Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI ve ekibini tebrik ediyor; bu çalışmaların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.
Bu arada 2023 - 2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 1 Eylül 2023 tarihinde başlamış olup 2 Ocak 2024 tarihinde son bulacağını bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
Tüm hemşerilerime ve de çiftçilerimize sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum